Slavonski Batat

Slavonski Batat

Domaći uzgoj

Batat sadimo na 2 ha na predivnoj slavonskoj zemlji. Sa proizvodnjom sadnica počinjemo u 2. mjesecu, a kada prestanu opasnosti od mraza, sredinom 5. mjeseca krećemo sa sadnjom vani.Batatu treba 90-120 sunčanih dana dana . Batat ne voli hladno,te se sprema i skladišti na 10-15 stupnjeva.

Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam. Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.

Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Za jelo se batat može spremati kuhan, pečen, pržen, pire,marmelada a krempita od batata ga uvrštava i u kolače. Batata ima mnogo vrsta a kod nas možete naći narančasti, ljubičasti i bijeli.